NeurOptimal neurofeedback

Wat is neurofeedback?
Neurofeedback is een moderne training voor de hersenen. Door middel van een elektro-encefalogram (EEG) worden de hersengolven in kaart gebracht. Je hersenen krijgen vervolgens feedback op wat ze doen, dit kan op verschillende manieren. Een klassieke manier is om de hersenen te belonen als ze bepaalde activiteit te laten zien en zo te trainen richting een specifiek profiel van hersengolven. Dit wordt dan gedaan op basis van een diagnose en nulmeting en de therapeut stelt in op welke hersengolven je gaat trainen. Tegenwoordig is er een moderne methode: NeurOptimal®. Bij Fievelekwint Floreren zijn er mogelijkheden tot het bieden van NeurOptimal® training.

Wat is NeurOptimal®?
NeurOptimal® is een modern instrument dat wordt gebruikt om neurofeedback te geven. Het is een training voor de hersenen, geen behandeling. In tegenstelling tot veel klassieke systemen, werkt NeurOptimal® namelijk niet vanuit een diagnose of nulmeting en probeert het niet actief een bepaald hersengolfprofiel te trainen die door de therapeut wordt ingesteld. De volledig automatische software richt zich op alle frequenties van hersengolven. In plaats van de hersenen te vertellen of ze het goed of fout doen, wordt de hersenen alleen verteld wat ze doen. Deze feedback is voldoende voor de hersenen om zichzelf bij te sturen.

NeurOptimal® heeft als voordeel ten opzichte van andere neurofeedbacksystemen dat het ‘live’ feedback geeft van moment tot moment en zich niet baseert op doelen die eerder zijn vastgesteld. Hierdoor is het minder invasief en is de kans op menselijke fouten minimaal, want de software is volledig geautomatiseerd en kan informatie sneller verwerken en zich aanpassen dan een menselijke therapeut dit ooit zal kunnen. Daardoor zijn er eigenlijk geen ongewenste bijwerkingen.

Als je met NeurOptimal® training krijgt, duurt een sessie ongeveer 35 minuten. Er worden daarbij vijf sensoren aangebracht met een pasta, twee op de schedel, een op het linkeroor en twee op het rechteroor. Dit zijn er veel minder dan bij een volledige EEG meting met een ‘mutsje’, die is namelijk niet nodig bij NeurOptimal®. De sensoren meten alleen wat er in de hersenen gebeurt, er worden door deze sensoren geen signalen aan de hersenen gegeven. Als de sessie start luister je naar muziek (voor volwassenen) of kan je een leuke film kijken (voor kinderen). In het geluid zijn er hele kleine onderbrekingen, waarvan je de meeste niet bewust waarneemt. Dit is de spiegel voor je hersenen die laat weten wat ze aan het doen zijn. Het onbewuste deel van de hersenen merkt dit namelijk wel op en gaat ermee aan de slag. Jij kan intussen ontspannen.

     Neurofeedback uitgelegd in een strip

Wanneer heb je baat bij NeurOptimal® training?
Omdat NeurOptimal® in tegenstelling tot klassieke neurofeedbacksystemen niet werkt vanuit een diagnose, maar zich op het gehele frequentiespectrum van hersenactiviteit richt, is de training geschikt voor iedereen die zijn hersenen beter wil laten functioneren. Mensen bij wie hun hersenen niet optimaal functioneren kunnen baat hebben bij NeurOptimal® training. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met slapen, hyperactief of snel afgeleid zijn, last hebben van angst of gewoon niet lekker in hun vel zitten. Bij Fievelekwint Floreren zijn er mogelijkheden tot het bieden van NeurOptimal® training en kan dit als optie genoemd worden als verwacht wordt dat uw kind er baat bij zal hebben.

Meer lezen?
Breingoed is in Nederland de vertegenwoordiger voor NeurOptimal Dynamical Neurofeedback®. Op de website van Breingoed vind je veel informatie over NeurOptimal®.