Jeugdigen

Fievelekwint Floreren

Meestal gaat alles goed en fijn in je leven en voel je je gelukkig en blij. Soms zijn of gebeuren er dingen waar je niet vrolijk van wordt en hulp bij nodig hebt. Dit overkomt iedereen, maar de oorzaak is nooit hetzelfde. Een standaard oplossing voor een probleem bestaat niet. Je kan er van uitgaan dat je uniek bent en dat er niemand precies hetzelfde is als jij.
Op deze pagina wil ik je graag helpen door verschillende soorten problemen te beschrijven die aan de orde kunnen zijn. Problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Via onderzoek kan ik uitzoeken wat bij jou de oorzaak is en je verder helpen om de vaardigheden verbeteren door jou te begeleiden, hulpmiddelen te geven of je ouders, verzorgers of school advies te geven. Ik kan niet alle problemen hier uitleggen, want er kunnen veel verschillende dingen aan de hand zijn waardoor iemand niet lekker in zijn vel zit. Staat jouw probleem er niet bij, stel mij dan gerust een vraag stellen via het contactformulier.

contact formulier

Problemen bij het leren
Dyslexie, lezen en spellen
Als het technisch lezen moeilijk gaat, heet dit een ernstige leesprobleem of dyslexie. Voor beide geldt meestal dat je niet van lezen houdt omdat het moeilijk gaat en soms komt het door het anders zien met je ogen of doordat je het gewoon niet leuk vindt en iets anders wil doen. De één leest radend en de ander spellend, de één te vlug en de ander te langzaam. De oorzaak voor het hebben van een leesprobleem is dus verschillend. Het Klokhuis heeft een aflevering gemaakt over dyslexie waarin er verschillende dingen over worden uitgelegd. Die kan je hier bekijken.

Het goed schrijven van woorden is lastig, je hoort bijvoorbeeld een t maar schrijft een d. Sommige letters klinken hetzelfde, maar we schrijven ze op twee manieren, bijvoorbeeld au en ou. De taal heeft allemaal regels die we moeten leren toepassen. Als je taalgevoelig bent lukt dit gemakkelijker dan wanneer je dyslexie hebt,  minder taalgevoelig bent of moeite hebt om regels te automatiseren of ze toe te passen.

Begrijpend lezen is moeilijk als je niet zo goed weet wat woorden betekenen of wanneer je niet goed kan technisch lezen waardoor je je teveel op de leestechniek richt. Soms ben je niet op de hoogte van hoe je een tekst handig kan lezen, maar kan het ook komen door een beperkte concentratie.

Rekenen/Dyscalculie
Rekenen wordt vaak moeilijk gevonden. Soms vinden we het moeilijk om te onthouden wat meer en minder is, een ander snapt niet waarom een getal gekoppeld is aan een hoeveelheid, weer een ander snapt niet hoe we handig kunnen rekenen en weer een ander vindt het moeilijk om de denkstappen te onthouden of sommetjes te automatiseren Het kan ook zijn dat je de verhaaltjes niet snapt omdat je leesproblemen hebt of niet snapt hoe je een verhaaltje kan omzetten in rekenhandel/rekensom. Het Klokhuis heeft een aflevering gemaakt over dyscalculie waarin er verschillende dingen over worden uitgelegd. Die kan je hier bekijken.

Planning
Het organiseren van je huiswerk, hoe je dat plant gaat vaak niet vanzelfsprekend. De persoon wie je bent kan van invloed zijn. Ben je een “pietje precies”,  dan gaat het je beter lukken dan wanneer je een “sloddervos” bent. Maar bij plannen is het ook belangrijk om te oefenen en te weten hoe je dat kan aanpakken. Als je dat nooit hebt geleerd, is het lastiger.

ADHD, druk gedrag en concentratieproblemen
Als je in je leven zo druk en/of snel afgeleid bent dat je er veel last van hebt, dan noemen we dat ADHD. ADHD staat voor een Engelse term: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands noemen we het “aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit”. Dat betekent dat je moeite hebt om je te concentreren en snel afgeleid bent (aandachtstekort) en dat je druk en impulsief kan zijn (hyperactiviteit). Het Klokhuis heeft een aflevering gemaakt over ADHD waarin er verschillende dingen over worden uitgelegd. Die kan je hier bekijken.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat er ook andere problemen zijn waardoor je je niet zo goed kan concentreren. Omdat het bijvoorbeeld thuis niet zo fijn is, of je klas heel druk of omdat je hersenen nog een beetje moeten trainen. Voordat iemand bepaalt of je ADHD hebt, worden er daarom eerst verschillende testjes gedaan. Dan kan je zo goed mogelijk worden geholpen.

Autisme
Autisme

© Fievelekwint Floreren - Alle rechten voorbehouden
Website: MediaLab3